Hoe stimuleer ik de zelfstandigheid van mijn kind?

Je kunt kinderen van jongs af aan stimuleren steeds een beetje zelfstandiger te worden. Of het nu een peuter is die zich leert aankleden, een kleuter die zijn brood leert smeren, een schoolkind dat huiswerk moet maken of een tiener die een bijbaan zoekt. Kinderen die graag alles het liefst zelf willen doen, hebben soms wat bijsturing nodig. Kinderen die zich het liefst láten helpen, hebben liefdevolle stimulans nodig.

Zelfstandigheid is het in staat zijn om onafhankelijk te zijn van een ander. Dat gaat niet alleen om praktische dingen, maar ook om zelfstandig keuzes maken. Dit is een geleidelijk proces. De truc is om kinderen te begeleiden naar zelfstandigheid.

Heldere afspraken en verwachtingen

Wees heel helder over wat je van je kind verwacht en wat je kind van jou kan verwachten. Bijvoorbeeld: ‘Eerst zelf je tanden poetsen en dan poetst papa na.’ Of, ‘Ga eerst zelf op zoek naar je woordenlijst, als je het niet kunt vinden, kom ik je zo helpen.’
Je kunt bepaalde vaste afspraken ook concreet omschrijven en bijvoorbeeld ergens in huis ophangen. Waar zijn de kinderen bijvoorbeeld in huis dagelijks of wekelijks verantwoordelijk voor?

Stapsgewijs

Bij jonge kinderen die leren hun brood te smeren of zich aan te kleden, kun je stapjes aanleren hoe ze de taak moeten uitvoeren. Je kunt een taak ook in stukjes knippen: ‘Jij trekt 1 sok aan en ik doe de ander.’ Of: ‘Ik smeer de boter en jij smeert het beleg.’ Zo bouw je de zelfstandigheid steeds verder uit. Bij oudere kinderen werkt dit net zo. Een huiswerktaak die ze niet begrijpen: ‘Probeer het eerst zelf uit te rekenen en dan kom ik bij je kijken.’ Of, ‘Waar denk je dat je die informatie kunt opzoeken?”.

Veel aanmoediging en bemoediging

Oprechte aanmoediging en enthousiasme doen wonderen – ook bij ‘grote’ kinderen. Geef veel en vaak complimenten wanneer kinderen zich houden aan de afspraken of zelfstandig met iets aan de slag gaan.

Let it go!

Geef je kind de kans om zelfstandig te zijn en verantwoordelijkheden te dragen. Bij wat oudere kinderen hoef jij bijvoorbeeld niet meer op te letten of ze hun gymspullen wel meenemen naar school, dat kunnen ze best zelf. Je kunt wel helpen door thuis een lijstje op te hangen met dingen waar iedereen in het gezin zelf aan moet denken.
Dit geldt ook voor schoolse verplichtingen, zoals huiswerk maken en op tijd komen. Help eerst een paar keer en laat het daarna zo veel mogelijk aan je kind zelf over. Hoe ouder een kind wordt, hoe meer zelfstandigheid het aan kan en verantwoordelijkheid (het) kan dragen. Kijk wat ze aankunnen en bespreek dat met hen; pas dan desnoods de afspraken aan.

Van proberen kun je leren

Fouten maken mag! Laat een taak of verantwoordelijkheid soms ‘fout’ lopen en pas op voor je neiging over te nemen – ook al duurt het aankleden langer of dreigt het huiswerk mis te lopen. Ga de gymspullen niet nabrengen als ze deze vergeten. Van fouten maken leert je kind vaak het meest!